Boterhammen

Broodje kaas

We stappen het kantoor binnen en staan meteen naast zijn bureau. Mijn blik valt op de rugzak die naast zijn bureau op de grond staat en ik moet inwendig lachen om wat ik zie.

Mooie gesprekken
Eerst maar eens horen hoe het gaat met deze student, die nog niet zolang geleden is begonnen met zijn stage in Málaga. Hij is de eerste van een aantal bezoeken aan studenten die voor vandaag gepland staan. Ik ga af en toe mee op dit soort bezoekdagen en word er altijd blij van omdat het vaak leuke en mooie gesprekken met de studenten oplevert. Zo ook vandaag. We praten eerst over de werkzaamheden waarmee hij zich bezighoudt en over hoe het contact verloopt met zijn stagebegeleider. Ik vraag hem of hij al een beetje gewend is aan het Spaanse ritme en wijs naar zijn rugzak waarin ik bij binnenkomst een grote zak met een enorme berg witte boterhammen met kaas heb zien zitten. 

Tradities
Ik vertel hem dat hij een van de typische Nederlandse tradities in ieder geval aanhoudt en hij moet er hartelijk om lachen. Boterhammen met kaas in een plastic zak mee naar je werk; Hollandser wordt het niet als je het mij vraagt. De Spanjaard heeft een andere traditie; die ontbijt vaak buiten de deur in een koffietentje vlakbij kantoor en kiest dan vaak voor een geroosterd (stok)broodje met tomaten en olijfolie of met jamon (ham) of manchego (Spaanse schapenkaas). Zo’n plastic zak kan dus steevast op vragen of een verbaasde blik rekenen.

Metafoor
Bij een volgend bezoek die dag kan ik de boterham met kaas als metafoor gebruiken in het gesprek met een student die niet zo lekker in zijn vel zit en veel met thuis bezig is. Ik vertel hem dat als je normaal gesproken altijd een boterham met kaas voor de lunch eet, dat dit een routine is die je gewend bent en die structuur geeft. Als het dagritme, de eetgewoonten maaltijden, de taal anders is en verder zo’n beetje alles anders is, dan zorgt dit ervoor dat alle structuur wegvalt. Dit kan zorgen voor gevoelens van heimwee. Je bent dan (te) veel met thuis bezig en kunt niet genieten van waar je bent. De zon kan dan nog zo hard schijnen en de zee knalblauw zijn, jij wordt er niet vrolijk van.

Structuur
Zorgen dat er weer structuur in je dag komt of je aanpassen aan een nieuwe structuur kan zorgen voor ontspanning en is een goed anti-heimwee middel. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat dit onderwerp de laatste tijd weer regelmatig voorbij komt, dus ik ga er snel een podcast over opnemen waarin ik tips geef en mijn eigen ervaring met heimwee deel. Interessant voor jou of een vriend/in? Ik zou zeggen; hou mijn Spotify kanaal ‘Your Journey’ in de gaten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voorbereiding – mentaal en energetisch!

Hola lieve sponsorvriend(in)! Volgende week is het zover, dan begin ik met mijn wandelactie voor het goede doel! Dit keer wist ik langer van tevoren dat ik zou gaan lopen dus bereid ik me fysiek veel beter voor op het lopen, daarnaast bereid ik me ook mentaal en energetisch voor. 

Lees verder »

You never walk alone

De afgelopen weken heb ik tijdens mijn vakantie in Portugal en Parijs flink wat kilometers kunnen maken ter voorbereiding op het tweede deel van mijn Camino de Santiago de Compostela Portuguesa. Toen ik afgelopen juni het eerste deel liep had ik de eerste paar dagen flink last van mijn heupen

Lees verder »

De voorbereiding is begonnen!

We zijn met de camper op reis door Portugal en vandaag ben ik met de eerste serieuze voorbereiding begonnen van mijn wandelactie.  We zijn in Sintra – een sprookjesachtig omgeving inclusief een paleis – 4 uur gaan wandelen. Het laatste stuk was zelfs een echte hike met dalen en stijgen.

Lees verder »
Scroll naar boven